Το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) οργανώνει, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Δήμου Σπάρτης, Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Το Βυζάντιο στους Παλαιολόγειους Χρόνους. Σχέσεις Ανατολής και Δύσης». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Μυστρά, στους ιδιόκτητους χώρους του Ινστιτούτου, από 6 έως 8 Νοεμβρίου 2015.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει από κάθε δυνατή σκοπιά τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τους Παλαιολόγειους Χρόνους. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις που αναφέρονται στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης, όπως αυτές αποτυπώνονται τόσο στην πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία όσο και στην επιστήμη, τη φιλοσοφία, τους θεσμούς και την τέχνη.

Στο Συνέδριο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν με πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και ερευνητές με θέματα που καλύπτουν κάθε δυνατή πτυχή του θέματος του Συνεδρίου. Μεταξύ των εισηγητών ξεχωρίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας και Καθηγητής Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, οι ακαδημαϊκοί κκ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και Χρήστος Ζερεφός, καθώς και οι πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Απόστολος Καρπόζηλος, Ιωάννης Πολέμης, Σοφία Κοτζάμπαση, Κέλλυ Μπουρδάρα, Αλέξιος Σαββίδης, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Ηλίας Ταξίδης και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Στυλιανός Λαμπάκης. Ακόμα, εισήγηση θα παρουσιάσει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Ευαγγελία Πάντου καθώς και οι κ.κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος και Δημήτριος Θ. Βαχαβιώλος, ερευνητές και διδάκτορες Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Βυζαντινής Ιστορίας αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων έχουν ακόμα προγραμματισθεί για τους εισηγητές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται εδώ.