Συνέδρια-Ημερίδες

Το Ινστιτούτο οργάνωσε τα εξής Συνέδρια / Ημερίδες:

 1. Ημερίδα στο πλαίσιο των Παλαιολογείων 2017.

  Το Ινστιτούτο οργάνωσε Ημερίδα στο πλαίσιο των Παλαιολογείων 2017, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης, με θέμα «Το Βυζάντιο στους Παλαιολόγειους χρόνους: Πολιτική παρακμή –πολιτισμική άνθηση» (28 Μαΐου 2017) στο κτήριο του Μυστρά.

  Μετείχαν με εισηγήσεις οι εξής:

  Απόστολος Καρπόζηλος

  Σοφία Κοτζάμπαση

  Ιωάννης Πολέμης

  Μελίτα Εμμανουήλ

  Κωνσταντίνος Νιάρχος

  Απόστολος Πιερρής

  Σωτήριος Γλυκοφρύδης

  Προήδρευσαν ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, η Διευθύντρια του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Ομότ. Καθηγήτρια κα Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου και ο π. Υπουργός κ. Πέτρος Δούκας.

  Πρόσκληση και πρόγραμμα ημερίδας

  Στις 29 Μαΐου 2017, μετά την κατάθεση στεφάνου στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Ινστιτούτο, όπου του παραδόθηκε αναμνηστικός τόμος με τα Πρακτικά των 2 τελευταίων Συνεδρίων και τιμητική πλακέτα.

  Προσφώνηση της Διευθύντριας του Ινστιτούτου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 2. Εγκαίνια Ινστιτουτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –Προσφώνηση Πρύτανη ΠΑ.ΠΕΛ κ. Κωνσταντίνου ΜασσέλουΠροσφώνηση Διευθύντριας – (φωτογραφίες) 
 3. Διημερίδα στο Πλαίσιο των Παλαιολογείων 2016 
 4. Συνέδριο στο νέο κτήριο του Ινστιτούτου στον Μυστρά από 6 έως 8 Νοεμβρίου 2015 με θέμα: ‘Το Βυζάντιο κατά τους Παλαιολόγειους χρόνους: Σχέσεις Ανατολής και Δύσεως
 5. Το Ινστιτούτο οργάνωσε Διεθνές Συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2012 και θέμα ‘Η πρόσληψη της αρχαιότητας στο Βυζάντιο, κυρίως κατά τους Παλαιολόγειους χρόνους
 6. Το Ινστιτούτο οργάνωσε συνέδριο σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας στις 20 Μαΐου 2010 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα,  με το εξής πρόγραμμα. Η προσφώνηση της Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου.
 7. Στο πλαίσιο των Παλαιολογείων το ΙΝΕΒΥΠ οργάνωσε σε συνεργασία με το σύνδεσμο των εν Αττική Λακεδαιμονίων (Σπάρτη, 28 Μαΐου 2009) ημερίδα με το εξής πρόγραμμα.